Wat is oefentherapie Mensendieck/Cesar

Wat is oefentherapie Mensendieck/Cesar?
Oefentherapie Mensendieck/ Cesar is de aangewezen therapie voor bewustwording van je eigen bewegingsgedrag en richt zich specifiek op houding en beweging. Het geeft inzicht in de klacht, de bewegingsmogelijkheden en de houding. De therapeut maakt u bewust van uw huidige houding, hoe u uw spieren gebruikt en geeft advies over de manier waarop u de klachten kunt controleren. Door Oefentherapie Mensendieck/Cesar bent u in staat uw eigen lichaam (en de klacht) te beheersen. De patiënt heeft de hoofdrol.

Wanneer de oefentherapeut Mensendieck/Cesar heeft geconstateerd dat het bewegingsgedrag mogelijk invloed heeft op het functioneren, zal er in samenspraak met de patiënt een behandelplan worden opgesteld. Waar precies het accent op komt te liggen binnen de therapie is afhankelijk van de hulpvraag van de patiënt. Welke activiteiten in het dagelijks leven beïnvloed worden door de lichamelijke klachten zal voor ieder persoon immers verschillend zijn.

Een groot misverstand bij het veranderen van bewegingsgedrag, is dat het alleen gaat om wat langer rechtop zitten of rechtop lopen. De patiënt leert bij de oefentherapeut bepalen wat wel en niet goed is voor het lichaam. Er kan ook niet gesproken worden over een goede zithouding. Wat goed is, is afhankelijk van de lichamelijke mogelijkheden van de patiënt. Dit alles maakt dat oefentherapie Mensendieck/Cesar een therapievorm is waarbij de patiënt actief en zelf verantwoordelijk is voor de voortgang. Alleen de patiënt zelf kan het bewegingsgedrag veranderen en is ook de enige maat voor succes van de therapie.

Oefentherapie Mensendieck/Cesar: leer bewust bewegen.

De vraag die ik vaak krijg is of er verschil is tussen oefentherapie Mensendieck of Cesar. Het antwoord is nee! Als patiënt merk je geen verschil in de behandeling van oefentherapie. Voorheen was er een opleiding in Amsterdam en als je deze volgde studeerde je af als oefentherapeut Mensendieck en deed je de opleiding in Utrecht dan was je Cesar therapeut.

De naam Mensendieck en Cesar is vernoemd naar de grondlegster van de opleiding. Hedendaags spreken we over de oefentherapeut en is er ook een gezamelijke beroepsvereniging namelijk de VVOCM. 

 

Contact:

  • Canadalaan 10A 9728 EE Groningen

    Patricia Klaver

    06-36171558

Stuur een e-mail:

  • ontvang e-mail kopie